3 redenen waarom Bitcoin (meestal) veilig is

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat digitale munten de wereld zullen “veranderen” en ze raakten in paniek bij het vooruitzicht om te investeren in Bitcoin, de cybervaluta die het idee in de eerste plaats heeft “gevormd”. Nu denken we dat het idee om deze nieuwe valuta te slaan net zo … cool is. Voordat u uw “hoofd” verliest, moet u er echter aan denken om altijd op uw “nummer” te letten. Want hoe “contant” een nieuwe technologie ook is, je moet jezelf altijd eerst afvragen: is het veilig? Oké, genoeg van de woordspelingen.

Wat is Bitcoin precies?

Bitcoin is een valuta die in 2009 is gemaakt en misschien wel de grondlegger van alle hype over digitale valuta. In tegenstelling tot normaal geld dat wordt gedrukt, beveiligd en gewaardeerd door de overheid, wordt Bitcoin onafhankelijk beheerd en door niets beveiligd. Dit betekent dat de waarde – of waar je het daadwerkelijk aan kunt besteden – grotendeels wordt bepaald door de gebruikers. Zo kan de waarde van Bitcoin variëren van enkele dollars tot bijna $ 20.000, zoals in december 2017. Wat kunt u echter eigenlijk met Bitcoin doen? Nou, zeker niet zo veel als we beginnen vanaf het moment dat Bitcoin voor het eerst werd gemaakt. In de loop van de tijd hebben echter steeds meer bedrijven en individuen Bitcoin geaccepteerd als een legitieme betaalmethode voor hun diensten. Het is heel goed mogelijk om een ​​computer te kopen, een vlucht te boeken of gewoon een pizza te bestellen met alleen bitcoins. De koers wordt voerigens vaak in euro’s, dollars, of BTC koers euro getoond.

Is Bitcoin veilig?

Ja, we zijn blij om te zeggen dat Bitcoin veilig is … meestal.

Reden #1: Bitcoin is versleuteld en veilig

En niet alleen normaal of 15-08 versleuteld. Bitcoin is versleuteld en beveiligd met behulp van een speciaal systeem genaamd blockchain. Voor blockchain worden vrijwilligers – velen van hen – gebruikt om samen te werken om de transacties in het Bitcoin-systeem te versleutelen. Dit zorgt ervoor dat alle persoonlijke gegevens worden beschermd tegen spionage door derden en dat er niets waardevols te stelen is, zelfs als hackers in het systeem zouden komen.

Reden #2: Bitcoin is openbaar

“Wacht, dat klinkt niet veiliger” zou je misschien denken, maar met “openbaar” bedoelen we dat alle transacties transparant en openbaar zijn, ook als de betrokkenen anoniem zijn. Dit betekent dat niemand het systeem kan bedriegen, bedriegen of anderszins voor de gek kan houden. De transacties zijn ook onherroepelijk. Als je eenmaal bitcoins hebt ontvangen of verkocht, kan niemand zijn geld terugvragen. Bitcoin is alsof duizenden mensen uw portemonnee in de gaten houden, zodat niemand iets probeert te stelen.

Reden #3: Bitcoin is gedecentraliseerd

Bitcoin heeft servers over de hele wereld en meer dan tienduizend nodes die alle transacties in het systeem bijhouden. En dat is belangrijk omdat het betekent dat als er iets gebeurt met een van de servers of nodes, de anderen kunnen ingrijpen. Het betekent ook dat het zinloos is om een ​​van de servers te hacken: je steelt niets dat de andere nodes en servers niet kunnen voorkomen, tenzij je toevallig 51% van de nodes beheert. Een niet onmogelijke, maar zeer onwaarschijnlijke situatie. En het is veel beter dan het alternatief, want als je al je benodigdheden op één plek bewaart, zullen er ongetwijfeld problemen ontstaan: vraag het maar aan de mensen van Equifax.

Je noemde “blockchain” … wat is het?

Oh ja. Blockchain is het geheime ingrediënt dat Bitcoin mogelijk maakt. En het is ook het belangrijkste instrument dat ervoor zorgt dat het hele systeem veilig en stabiel is. Licht werpen op alle details van blockchain valt buiten het bestek van dit artikel. Daarom willen we het simpel houden: Blockchain is een openbare encryptiemethode die veilige transacties garandeert en ervoor zorgt dat elk van hen uniek is. Vraag: Waarom gebruiken mensen niet gewoon Ctrl + C om meer bitcoins te krijgen? Omdat blockchain de uniciteit van de respectieve bitcoins garandeert door ze allemaal in een grootboek te plaatsen, dat kan worden gebruikt om bij te houden hoeveel bitcoins er in elke portemonnee zitten. Het systeem begrijpt dat als bitcoins zijn verkregen via andere methoden dan handel en mijnbouw, en dat is zo, ze gewoon geen waarde hebben en niet in het grootboek worden vermeld.

Het is echter ook belangrijk om al deze informatie privé en anoniem te houden. We hebben hierboven vermeld dat blockchain alle transacties versleutelt. De reden voor de aanduiding “blockchain” is dat elke transactie na codering wordt verzonden en wordt samengevoegd tot een “blok” van andere transacties. Eenmaal toegevoegd aan dit blok, zijn wijzigingen onmogelijk. Dit betekent dat zelfs als je bijvoorbeeld toegang zou krijgen tot de blockchain, je iemand die je meer geld stuurt niet zou kunnen ‘hacken’: dit is essentieel en zorgt ervoor dat alle bitcoins die je hebt uniek en dus waardevol zijn.

Wacht, je zei eerder dat Bitcoin “meestal” veilig is.

Nou, we bedoelen… het is technisch… erg volatiel, wat niet helemaal veilig is.

Bitcoin is niet anoniem?

Jammer genoeg niet. Bitcoin verbergt uw persoonlijke gegevens, maar niet het adres van uw portemonnee. Dit betekent dat ze niet “anoniem” maar “pseudoniem” zijn en dat iemand in theorie uw persoonlijke gegevens zou kunnen opsporen met behulp van aanwijzingen en aanwijzingen. Toegegeven, dit is niet eenvoudig, maar het is niet onmogelijk. Omdat alle grootboeken openbaar zijn. Als iemand wist hoeveel je hebt uitgegeven, wanneer en waar, zou je transactie in het grootboek kunnen worden gevonden en teruggevoerd naar je portemonnee. Zodra dat is gebeurd, kunnen uw bestedingspatroon in kaart worden gebracht, gegevens over uw leven worden verzameld en misschien zelfs worden gechanteerd … als u uw bitcoins aan duistere dingen hebt uitgegeven! Daarom, als u beschermd wilt blijven tijdens het gebruik van bitcoins, moet u geen informatie onthullen die kan helpen bij het volgen van uw aankoop. Er is echter nog een andere reden dat bitcoins mogelijk niet “veilig” voor u zijn …

Bitcoin is volatiel?

JEP! Je zou kunnen stellen dat hoewel Bitcoin veilig en versleuteld is, de volatiliteit ervan geen “veilige” methode is om simpelweg geld op te slaan. Zonder toezichthouders kunnen $ 1.000 bitcoins binnen enkele dagen slechts $ 100 waard zijn. Bitcoin heeft fasen van stabiliteit doorgemaakt, maar tot nu toe is het nooit langer dan een paar maanden geweest. Deze volatiliteit kan spannend zijn (het kan immers ook leiden tot waardestijging), maar het betekent ook dat je altijd het risico loopt zware verliezen te lijden. Bovendien is het onvermijdelijk dat er van tijd tot tijd iets mis gaat, aangezien dit een geheel nieuw concept is. Voorbeeld: een beroemde cryptocurrency-uitwisseling had geen toegang tot het geld dat het zijn klanten verschuldigd was omdat de eigenaar (en de enige persoon die het wachtwoord voor het systeem kende) onverwachts overleed. Soms is veiligheid een tweesnijdend zwaard!