De robotstofzuiger schoonmaken: tips en onderhoudsinstructies

Regelmatig onderhoud en verzorging van een vacuümrobot is aan te raden en zinvol, zodat je lang plezier hebt van de robot stofzuiger en op lange termijn zorgt voor een efficiënte en effectieve reiniging. Hoe vaak je de vacuümrobot moet schoonmaken, hangt vooral af van hoe vuil hij is en hoe hij wordt gebruikt. Als je elke dag een vacuümrobot gebruikt, moet je het apparaat ongeveer elke twee weken verzorgen en onderhouden. In de meeste gevallen is het voldoende om de robotstofzuiger gewoon schoon te maken – het vervangen van filters of andere componenten is niet absoluut noodzakelijk. Slijtdelen hoeven meestal alleen te worden vervangen als het filter, de zijborstels of de hoofdborstel erg versleten of beschadigd zijn.

De robotstofzuiger schoonmaken

Om lang plezier te hebben van de robotstofzuiger, moet niet alleen het stofreservoir regelmatig worden schoongemaakt. Het apparaat zelf moet ook regelmatig worden schoongemaakt en van vuil en stof worden ontdaan. Tijdens het reinigingsproces verzamelt zich stof en vuil op zowel de boven- als de onderkant van de robotstofzuiger. Zo dient het oppervlak regelmatig schoongemaakt te worden zodat de vacuümrobot een verzorgd uiterlijk geeft. Veel robotstofzuigers hebben hoogglans oppervlakken van kunststof of hard glas. De bovenzijde van de robotstofzuiger kan worden ontdaan van vingerafdrukken, stof en haren met een vochtige doek, een microvezeldoek, keukenrol en wat glasreiniger. Meestal verzamelt zich ook vuil en stof op de bumpers. Dit kan ook met een vochtige doek worden schoongemaakt. Maar ook de onderkant van een robotstofzuiger verdient regelmatig onderhoud en reiniging. Om ervoor te zorgen dat de robotstofzuiger werkt zoals bedoeld en geen meubels of vloeren vervuilt, moeten vuil, stof en haar van zowel de zwenk- als de aandrijfwielen worden verwijderd. Ook haar, stof en vuil kunnen aan de vacuümrobot zelf blijven plakken. Regelmatige reiniging van het oppervlak zorgt voor een nette uitstraling.

De sensoren reinigen

Moderne vacuümrobots hebben een groot aantal sensoren – zoals infraroodsensoren, valsensoren of lasersensoren. Als stof, haar of spinnenwebben de sensoren bedekken, kunnen de navigatie en voortbeweging van de robotstofzuiger worden verstoord. Mocht de vacuümrobot ineens gek worden, dan is dit vaak een indicatie van vuile obstakelsensoren. Met een wattenstaafje kunnen zelfs moeilijk bereikbare, strak gehoekte gebieden worden gereinigd door robotstofzuigers. Het is daarom aan te raden om de obstakelsensoren van een robotstofzuiger regelmatig schoon te maken. Alleen dan kunnen de sensoren ongehinderd en zoals bedoeld werken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de contactsensoren op de vacuümrobot en het laadstation. Deze moeten ook regelmatig worden schoongemaakt met een zachte microvezeldoek, zodat het laadproces werkt zoals bedoeld. Bij het reinigen van de sensoren kan bijvoorbeeld een persluchtspray voor elektronische apparaten worden gebruikt. Zo’n persluchtreiniger is in elektronicawinkels te koop voor zo’n vijf tot tien euro. Tip: Zowel de sensoren van een vacuümrobot als moeilijk bereikbare plekken zijn goed te reinigen met behulp van een wattenstaafje. Een oude, zachte tandenborstel kan ook worden gebruikt om de sensoren zorgvuldig te reinigen. Als je twijfelt over de sensoren van de robotstofzuiger, helpt het meestal om de gebruiksaanwijzing van de robotstofzuiger te bekijken. De technische gegevens geven informatie over de positie en het type sensoren.

De stofbak schoonmaken

Niet alleen een volle stofbak, maar ook een verstopt filter kan de reinigingsprestaties van een robotstofzuiger negatief beïnvloeden. De stofbak van een robotstofzuiger moet niet alleen regelmatig worden geleegd, maar ook worden schoongemaakt. Veel stofcontainers zijn erg gehoekt, zodat vuil en stof zich hier lang kunnen vestigen. Ook hier kunt u een persluchtspray gebruiken voor entertainmentelektronica. In het beste geval moet de intensieve reiniging van de stofbak buitenshuis worden uitgevoerd. Het wordt afgeraden om het stofreservoir van een robotstofzuiger in de vaatwasser te reinigen. De kunststof delen van de stofbak zijn meestal niet vaatwasmachinebestendig en kunnen door de hoge temperaturen tijdens het wasproces kromtrekken. Na het verwijderen van het filter kunt u de stofbak onder lauw water houden en dienovereenkomstig reinigen. Belangrijk: De stofbak moet voor het volgende gebruik volledig uitdrogen, zodat schade aan de robotstofzuiger uitgesloten is en een effectieve reiniging toch gegarandeerd is.

De zijborstels schoonmaken

Ook de zijborstels van een robotstofzuiger dienen gereinigd te worden. Lauw water en een beetje afwasmiddel helpen hierbij. Veel robotstofzuigers hebben een of twee zijborstels. De zijborstels vegen stof, vuil en haren uit schuine delen of hoeken en randen en zorgen er tegelijkertijd voor dat grof stof en vuil in de richting van de afzuiging worden geveegd. De zijborstels zijn bevestigd of geschroefd. Onder de plug of schroefdraad kan zich vuil ophopen, wat de functionaliteit van de zijborstels kan aantasten. De zijborstels kunnen worden gereinigd met lauw water. Daarnaast dient u regelmatig de slijtage van de zijborstels te controleren. Zodra de borstelharen van de zijborstels knikken, beschadigd raken of losraken, moet de robotstofzuiger zijborstel mogelijk worden vervangen.

De hoofdborstel schoonmaken

De meeste robotstofzuigers hebben combinatieborstels met plastic borstelharen en rubberen lamellen. Tip: Met een oude kam kun je haren uit de borstelharen kammen. Moderne vacuümrobots hebben roterende hoofdborstels direct voor de afzuiging. In de meeste gevallen zijn dit combinatieborstels met kunststof haren en kunststof lamellen. Door de draaiende beweging van de hoofdborstel kunnen haren in de borstel vast komen te zitten en de reinigingsprestaties ernstig verminderen. Met behulp van een mes, schaar of tapijtmes knip je je haar en maak je de stofzuigerborstel schoon. Een oude kam kan ook worden gebruikt om te proberen het vuil en stof in de borstel te kammen. Als alternatief kunt u de hoofdborstel in lauw water doen en een beetje afwasmiddel toevoegen. Het is belangrijk dat de borstel volledig droog is voordat u hem opnieuw gebruikt.