Klopt het dat stofzuigers met snoer beter stofzuigen?

Een kabelstofzuiger verslaat elke draadloze stofzuiger op het gebied van zuigkracht. Dat was in het verleden waar. Maar draadloze stofzuigers worden steeds krachtiger.

Als je veel kracht nodig hebt bij het stofzuigen, kun je een kabelstofzuiger gebruiken. Omdat ze gewoon meer vermogen hebben dan apparaten met een oplaadbare batterij – en dus ook beter en grondiger stofzuigen. Maar klopt dat ook? Tot nu toe: draadloze stofzuigers verslaan de draadloze stofzuigers veruit als het gaat om zuigkracht. In een directe vergelijking door Stiftung Warentest tussen kabel- en draadloze stofzuigers in februari 2021, kozen de testers echter voor het eerst een draadloze stofzuiger als winnaar op het gebied van zuigkracht.

Kabelstofzuiger vs. draadloze stofzuiger: wie stofzuigt beter?

Hoe meer kracht een stofzuiger heeft, hoe beter het zuigresultaat. Dit is maar ten dele waar, want een goede zuigkracht heeft meer te maken dan alleen het wattage. Desalniettemin, als je echt schone bekleding of tapijten wilde, pakte je meestal een stofzuiger met een snoer – en de resultaten van de Stiftung Warentest bewijzen dat je gelijk had. Tijdens de test in februari 2021 was er echter een verrassend deelresultaat: voor het eerst behaalde een draadloze stofzuiger het beste resultaat in de subdiscipline “zuigkracht”. De Dyson V11 Absolut Extra VS17 kreeg een “zeer goed” beoordeling bij het stofzuigen van tapijten en versloeg zelfs de kabelconcurrentie. Over het algemeen behaalde het model het cijfer “goed” (2.2).

Beste zuigprestaties in de test en over het algemeen als “goed” beoordeeld: de batterij-aangedreven stofzuiger model V11 SV 17 van Dyson.

Ook een kwestie van prijs

Dit is echter geenszins een reden om bij de volgende aankoop van een stofzuiger de conventionele cilinderstofzuiger met kabel te negeren. In vergelijking met hun draadloze tegenhangers hebben de snoermodellen veel voordelen. Er zijn goede kabelstofzuigers te koop vanaf bijvoorbeeld 150 euro. Goede batterijmodellen kosten daarentegen minimaal 380 euro, de eerder genoemde Dyson zelfs 600 euro.

Wie grotere oppervlakken moet stofzuigen, is beter af met een conventionele stofzuiger. In tegenstelling tot het draadloze apparaat komt hij niet zomaar zonder stroom te zitten. Over het algemeen is het bereik van de draadloze stofzuiger eerder beperkt, zelfs bij de toptoestellen is volgens Stiftung Warentest de accu na een kwartier op vol vermogen leeg. En: draadloze stofzuigers behoren niet per se tot de bijzonder stille stofzuigers op de markt.

Wat op dit moment de Beste stofzuiger is kun je zien in onze top 5.