Lakstempels maken

Er zijn momenteel 2 geschikte materialen voor lakzegels: zegellak en zegellak. De zegelwas is gemaakt van boomhars en werd eeuwen geleden gebruikt om belangrijke rollen te verzegelen. Zegels gemaakt met zegellak zijn broos en “breken” daarom goed wanneer de brief wordt geopend. Wat vroeger een belangrijke eigenschap was, namelijk zien dat het zegel nog intact was en het bericht dus ongelezen was, is nu een nadeel. Bij verzending per post worden de zegels gemakkelijk verbroken door sorteer- en stempelmachines.

Maar zegels van zegellak hebben een prachtige glans en harden heel stevig uit. Als je zegellak voor je zegel gebruikt, ontbreekt de mooie glans wat. De wax is ook niet zo hard en kan met een beetje kracht worden gebogen. Door deze flexibiliteit kan de verzegeling niet worden verbroken. De lakzegels kunnen hiervoor gemakkelijk in de post worden gebruikt. Dus als u van plan bent uw post af te sluiten met een zegel en vervolgens per post te verzenden, kunt u beter zegellak gebruiken.

Zowel lak als was moeten worden gesmolten om de verzegeling te produceren. Een smeltlepel is zeer geschikt voor het maken van een enkele seal. Als je staven hebt, breek dan een stuk van het materiaal af met een scherp voorwerp. De was/lak wordt in de lepel gedaan en boven een kaarsvlam gesmolten. Wanneer alle vaste delen zijn verdwenen, wordt de vloeibare substantie uitgegoten en gedurende 10-15 seconden afgekoeld.

Vervolgens wordt de zegelstempel op de was geplaatst, licht aangedrukt en daar gelaten totdat de zegel volledig is afgekoeld. De stempel kan dan zonder problemen worden verwijderd. Als de zegelstempel moeilijk te verwijderen is, is de zegel nog niet uitgehard en moet deze een tijdje blijven staan.

Hoewel de smeltlepelmethode goed werkt voor een enkele zegel of een kleine hoeveelheid, is het te tijdrovend als je een aantal lakzegels wilt maken. Zegelwas is nu verkrijgbaar in sticks die kunnen worden gesmolten met een eenvoudig heet lijmpistool. Deze methode kan alleen worden gebruikt voor zegellak, omdat er geen zegellak in bijpassende sticks zit. Het is het beste om te testen hoe vaak je in je hete lijmpistool moet knijpen om een ​​goede hoeveelheid te krijgen voor een lakzegel. Als je dit weet, kun je één lakzegel per keer maken. Er zijn verwarmbare smeltkroezen voor de massaproductie van zeehonden uit zegellak. Daar vul je zegellak in de vorm van kleine balletjes in en smelt de hele inhoud. Als alles vloeibaar is, kan het ene zegel na het andere worden uitgegoten. De apparaten zijn echter aanzienlijk duurder dan een heetlijmpistool en zijn daarom niet zo geschikt voor eenmalig of onregelmatig gebruik.

Er zijn ook zegellak en zegellak in staafjes met een lont in het midden. Dus je moet gewoon de lont aansteken en het smeltende materiaal druppelt op de brief. Dit is zeker de makkelijkste manier om je was of lak te smelten. Ik kan het echter niet aanbevelen, omdat ik me al behoorlijk heb verbrand aan vloeibare zegellak. Sindsdien heb ik alleen nog maar een smeltlepel en een heet lijmpistool.

De staven voor lijmpistolen zijn er in twee maten: 11 mm voor conventionele lijmpistolen en 7 mm voor kleine lijmpistolen. Let dus goed op dat je de juiste maat bestelt! Van de kleine stokjes kun je ongeveer 5 zegels maken en van de grote staafjes 8-10 zegels. Maar afhankelijk van hoeveel was je gebruikt en hoe groot je zegelstempel is, kunnen deze aantallen natuurlijk variëren. Als u uw lakzegel op een tape plaatst of als er een bloem in moet worden verwerkt, moet u zeker rekening houden met aanvullende eisen, aangezien u meer zult gebruiken.

Losse zegels maken

Als je een enkel zegel wilt maken dat niet aan een letter blijft plakken, of als je wilt dat je zegel met een lint van de brief afglijdt, is er een simpele truc: Je kunt je zegel maken op een stuk bakpapier. Na afkoeling is deze eenvoudig te verwijderen en heb je een losse lakzegel. Dit werkt overigens ook heel goed met een marmeren blad. Dit heeft ook de functie om de lakzegel te koelen. Misschien heb je thuis marmeren vensterbanken… En als je met een lintje je lakzegel van de letter wilt schuiven, leg dan een klein stukje bakpapier onder de plek waar je de lakzegel wilt maken. Als het eenmaal is afgekoeld, kun je het papier weer verwijderen en blijft je zegel niet op zijn plaats plakken.