Waar heb ik een wijnrek voor nodig en waar moet ik op letten bij het kopen?

Bent u een echte wijnkenner en wilt u uw kostbare wijnen etaleren? Wijnrekken zijn de beste manier om uw wijn te bewaren. Er zijn verschillende modellen, stijlen en soorten constructies zoals enkele of wandplanken gemaakt van verschillende materialen zoals hout, steen of metaal. Voordat u beslist over bepaalde wijnrekken, moet u nadenken over waar u hoeveel flessen wilt opslaan, hoe de wijnrekken eruit moeten zien en van welk materiaal ze zijn gemaakt. Moet het een enkele plank zijn of meerdere naast elkaar? Het kiezen van het juiste flessenrek is niet altijd eenvoudig omdat er veel modellen en materialen beschikbaar zijn.

Om u goed te laten adviseren, volgen hieronder enkele tips op het gebied van wijnrekken. Ook vind je voor- en nadelen van wijnrekken, enkele alternatieven en korte instructies voor een “zelfgemaakt” wijnrek.

Welke onderscheidende kenmerken zijn er op wijnrekken?

Wijnrekken zijn er in verschillende uitvoeringen: in breed en smal, als enkelvoudig of modulair systeem, als staand of hangend element, etc. Voordat je begint met het plannen van een wijnrek, moet je goed nadenken over het type wijnrek dat je in gedachten hebt . De locatie en de beschikbare ruimte zijn ook een selectiecriterium voor het kopen van een wijnrek. Als je voldoende ruimte beschikbaar hebt, is een brede wandplank die uit te breiden is niet mis. Als er niet genoeg ruimte is, zijn hangende wandplanken voldoende. Welke materialen zijn er voor wijnrekken? Voor-en nadelen Hangplanken voor wijn zijn meestal gemaakt van hout omdat ze bijzonder decoratief zijn. Kastsystemen daarentegen zijn meestal gemaakt van metaal, maar ook steen of hout wordt vaak gebruikt. Daarnaast is er ruimte voor veel wijnflessen in dergelijke kasten. Dus als uw collectie wijnen groter is, zijn deze planken de juiste keuze voor u.

Houten wijnrekken zijn meestal gemaakt van massief eiken, berken of sparren. Stenen planken zijn meestal gemaakt van keramiek en passen goed bij een mediterraan interieur. Het nadeel van natuurlijke materialen is daarentegen dat ze moeilijker schoon te maken zijn en dat montage en demontage meer tijd en moeite kost. Bij houten planken moeten vaak gaten in de muur worden geboord, terwijl keramische planken erg massief en moeilijk te dragen zijn.

Welke locaties zijn mogelijk voor wijnrekken?

Het is niet alleen de kwestie van de materialen die van belang zijn wanneer u overweegt een wijnrek te kopen. Ook de plaats van installatie speelt een belangrijke rol. Bedenk dus voordat je iets koopt waar je je wijnrek wilt neerzetten. Meet de geselecteerde ruimte en zoek naar de plank die je wilt met behulp van de afmetingen die je hebt bepaald. Een populaire plek is natuurlijk de kelder. Daar worden veel wijnen bewaard, maar denk hierbij aan de kamertemperatuur en de luchtvochtigheid. Afhankelijk van het soort wijn en het oogstjaar moet je afwegen of de wijn in de kelder bewaard kan worden. Een gewelfde kelder met een constante temperatuur is hiervoor ideaal. Als de temperaturen in de kelder fluctueren, kun je beter een andere plek zoeken om je fijne wijnen te bewaren. Een andere optie is de woonkamer: daar kunt u uw kostbare wijnen tentoonstellen en presenteren aan uw vrienden op een mooi wijnrek. Als je graag met verschillende wijnen kookt, is de keuken ook geschikt. Met één greep heb je de juiste wijn in je hand, die je ook nog eens bij je maaltijd kunt serveren. Hier geldt hetzel